Bağlarda ağacların qış budanması davam edir. Mütəxəssislər deyirlər ki, məhsulun bol olması budanma prosesinin aqrotexniki qaydalara uyğun aparılmasından çox asılıdır.
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Aqrar Elm və İnnovasiya Mərkəzinin Meyvəçilik və Çayçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutunun mütəxəssisi Asif Kərimov bildirib ki, qış budanmasında əsas məqsəd bitkinin daha sağlam və daha məhsuldar qalmasıdır: “Budamada məqsəd ağacları meyvə vermək üçün hazırlamaq, zərərvericilərə qarşı mübarizə tədbirləri zamanı yarana biləcək problemi aradan qaldırmaq, o cümlədən bitkinin inkişafını tənzimləməkdir. Kasa forması verilən budanma növlərində, ilk növbədə, beş əsas budaq saxlanılır, digər budaqlar kəsilir. Ağacın daxilindəki xırda budaqlar təmizlənməlidir. Bu, gələcəkdə dərman preparatının, gün işığının bitkinin daxilinə nüfuz etməsinə zəmin yaradır. Xırda budaqlar təmizləndikdən sonra əsas budaqların yerləşməsinə baxılmalıdır. Əgər budaqlar sıx yerləşibsə, həmin budaqlar kəsilib götürülür. Çünki bu, gələcəkdə meyvənin həcminə və məhsuldarlığına təsir göstərə bilər”.
Asif Kərimov deyir ki, budanmanın vaxtı bitkinin yerləşdiyi ərazidən asılıdır: “İqlimi mülayim olan ölkələrdə budanma əsasən payız mövsümünün sonundan yazın ortalarına kimi davam edir. Bu proses payızda noyabr, yaz mövsümündə isə fevralın axırından aprel ayının əvvəlinədək davam edir. Soyuq iqlimdə bitkilərin şaxtadan zərər almaması məqsədilə budanma erkən yazda aparılır”.
Qubada 3-cü “Aqrobiznesin İnkişafı Forumu” keçiriləcək
27 Mart 2024
Aqrar Sığorta Fondu Neftçalada əkin sahələrində subasma halları ilə bağlı zərər dəyərləndirməsinə başlayıb
27 Mart 2024
Qazaxıstanda Türk Dövlətləri Təşkilatının Kənd Təsərrüfatı Nazirlərinin III Toplantısı keçirilib
21 Mart 2024
AFAQ layihəsi çərçivəsində Zəngilan rayonunda qadın fermerlərə dəstək göstərilib
19 Mart 2024
“Yaşıl dünya naminə həmrəylik ili” çərçivəsində Üzümçülük və Şərabçılıq Elmi - Tədqiqat İnstitutunda yaşıllaşdırma tədbirləri həyata keçirilir
18 Mart 2024