Bağlarda ağacların qış budanması davam edir. Mütəxəssislər deyirlər ki, məhsulun bol olması budanma prosesinin aqrotexniki qaydalara uyğun aparılmasından çox asılıdır.
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Aqrar Elm və İnnovasiya Mərkəzinin Meyvəçilik və Çayçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutunun mütəxəssisi Asif Kərimov bildirib ki, qış budanmasında əsas məqsəd bitkinin daha sağlam və daha məhsuldar qalmasıdır: “Budamada məqsəd ağacları meyvə vermək üçün hazırlamaq, zərərvericilərə qarşı mübarizə tədbirləri zamanı yarana biləcək problemi aradan qaldırmaq, o cümlədən bitkinin inkişafını tənzimləməkdir. Kasa forması verilən budanma növlərində, ilk növbədə, beş əsas budaq saxlanılır, digər budaqlar kəsilir. Ağacın daxilindəki xırda budaqlar təmizlənməlidir. Bu, gələcəkdə dərman preparatının, gün işığının bitkinin daxilinə nüfuz etməsinə zəmin yaradır. Xırda budaqlar təmizləndikdən sonra əsas budaqların yerləşməsinə baxılmalıdır. Əgər budaqlar sıx yerləşibsə, həmin budaqlar kəsilib götürülür. Çünki bu, gələcəkdə meyvənin həcminə və məhsuldarlığına təsir göstərə bilər”.
Asif Kərimov deyir ki, budanmanın vaxtı bitkinin yerləşdiyi ərazidən asılıdır: “İqlimi mülayim olan ölkələrdə budanma əsasən payız mövsümünün sonundan yazın ortalarına kimi davam edir. Bu proses payızda noyabr, yaz mövsümündə isə fevralın axırından aprel ayının əvvəlinədək davam edir. Soyuq iqlimdə bitkilərin şaxtadan zərər almaması məqsədilə budanma erkən yazda aparılır”.
27-28 iyul tarixlərində “Kənddən Şəhərə” həftəsonu yarmarkası təşkil olunacaq
26 Iyul 2024
Yardımlıda Aqrar Biznes Festivalı keçirilib
25 Iyul 2024
AFAQ layihəsi çərçivəsində Tovuz rayonunda qadın fermerlərə dəstək göstərilib
25 Iyul 2024
Respublikada taxıl biçini ilə bağlı müsabiqə elan edilib
24 Iyul 2024
Avqustun 1-dən ərzaq məhsullarını satmaq niyyətində olan istehsalçı və satıcıların “tedaruk.az” portalında təkliflərini yerləşdirməsi prosesinə başlanılacaq
24 Iyul 2024